Ontstaan van Pengendara

2006 waren een paar jongens uit Maarsen bezig om een Indische motorclub op te richten. Ze wisten niet zeker of er wel genoeg animo voor was binnen de Indische gemeenschap.

Zo begonnen ze met 6 leden, bestaande uit familie en vrienden, Bersatuan IMC.  Een klein jaartje verder was de motorclub uitgegroeid naar 54 leden.

Er bestond al Molukse motorclubs, maar bijna nog geen Indische. Zij wilden op deze manier ons cultuurerfgoed en onze adat bewaren en tegelijkertijd de Indische mensen wat dichter bij elkaar brengen. Iedereen die affiniteit had met Indonesië was welkom. Ze reden dan enkele proefritten mee om op deze manier te kijken of het klikte aan beide kanten.

In 2007 was de groep al uitgegroeid naar meer dan 100 leden. Door omstandigheden hebben de bestuursleden van Bersatuan IMC besloten om deze motorclub op te heffen. Om een nieuwe doorstart te maken is er een nieuwe bestuur samengesteld met een nieuwe naam” Indobikers Europe”.

2008 weer een verandering in de samenstelling gekomen omdat mensen vonden dat de groep te groot was om op deze manier een goede binding te krijgen met elkaar. Dus werd er besloten om de groep in tweeën te splitsen. Op deze manier konden een kleine groep, die meer met het Indische cultuurerfgoed bezig was te promoten tijdens motorritten en een grote groep die puur motorritten organiseren voor iedereen die mee wilden rijden. Zo is dus Pengendara en Indo Bikers Group (IBG) ontstaan.

2015 is Bersatuan herboren als een brotherhood. Drie oude leden van Pengendara hebben er weer nieuw leven ingeblazen in de naam Bersatuan (Persaudaraan). Helaas is deze groep in 2016 weer ontbonden.

2017 oprichting Indisch Cultureel Centrum Arnhem (ICCA). Een passie delen voor het motorrijden was er al, maar een locatie waar we gezamenlijk met meerdere vrienden aan de motoren kunnen gaan klussen was er niet. Op deze manier hebben we gekeken of er meer mensen interesse hadden om een loods te huren waar we kunnen sleutelen en evenementen kunnen gaan organiseren. En zo is het idee geboren om er een stichting van te maken Indisch Cultureel Centrum Arnhem


2018 organiseert Pengendara de ride outs in samenwerking met ICCA om op deze manier onze krachten te bundelen.

2020 Indo Bikers Group is opgeheven vanwege dalende aantal leden.

2023 naamsverandering naar Stichting Pengendara.

Motorrijden is onze gezamenlijke passie of we nu wel en of geen INDO zijn.  


Ons motto is daarom ook:

“Eenheid in verscheidenheid”


Bestuur

pieter spierings

Voorzitter en penningmeester

Herman Spierings

Secretaris en penningmeester

 
Robert Timmer

Toezichthouder

arabella Purbaya

Bestuurslid

Ons doel is:

Het creëren en onderhouden van contacten met mensen die banden
hebben met het Indisch erfgoed in Arnhem en omgeving.
Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in
de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.