Onze missie!

Ontstaan van I.C.C.A.

Op 23 maart 2017 is ICCA opgericht door enkele leden van Pengendara.

Een passsie delen voor het motorrijden was er al, maar een locactie waar we gezamenlijk met meerdere vrienden aan de motoren kunnen gaan klussen was er niet. Op deze manier hebben we gekeken of er meer mensen intresse hadden om een loods te huren waar we kunnen sleutelen en evenementen kunnen gaan organiseren. En zo is het idee geboren om er een stichting van te maken Indisch Cultureel Centrum Arnhem.

Op deze manier zijn we er in de gelegenheid om mensen te verbinden met onze Indische achtergronden, onze passie voor het motorrijden en dat we van elkaar kunnen leren door samen zijn en samen doen....

Ontstaan van Pengendara

In 2006 waren een paar jongens uit Maarsen bezig om een Indische motorclub op te richten. Ze wisten niet zeker of er wel genoeg animo voor was binnen de Indische gemeenschap.

Zo begonnen ze met 6 leden, bestaande uit familie en vrienden, Bersatuan IMC.  Een klein jaartje verder was de motorclub uitgegroeid naar 54 leden.

Er bestond al Molukse motorclubs, maar bijna nog geen Indische. Zij  wilden op deze manier ons cultuurerfgoed en onze adat bewaren en tegelijkertijd de Indische mensen wat dichter bij elkaar brengen. Iedereen die affiniteit had met Indonesië was  welkom. Ze reden dan enkele proefritten mee om op deze manier te kijken of het klikte aan beide kanten.

In 2007 was de groep al uitgegroeid naar meer dan 100 leden. Door omstandigheden hebben de bestuursleden van Bersatuan IMC besloten om deze motorclub op te heffen. Om een nieuwe doorstart te maken is er een nieuwe bestuur samengesteld met een nieuwe naam” Indobikers Europe”.

Wederom is er in 2008 weer een verandering in de samenstelling gekomen omdat mensen vonden dat de groep te groot was om op deze manier een goede binding te krijgen met elkaar. Dus werd er besloten om de groep in tweeën te knippen.  Op deze manier konden een kleine groep, die meer met het Indische cultuurerfgoed bezig was te promoten tijdens motorritten en een grote groep die puur motorritten organiseren voor iedereen die mee wilden rijden. Zo is dus Pengendara en Indo Bikers Group (IBG) ontstaan tot het heden. Met ieders hun eigen teamleden.

In augustus 2015 is Bersatuan herboren als een brotherhood. Drie oude leden van Pengendara hebben er weer nieuw leven ingeblazen in de naam Bersatuan (Persaudaraan). Helaas is deze groep in 2016 weer ontbonden maar er komt weer iets nieuws voor in de plaats....

In 2017 oprichting Indisch Cultureel Centrum Arnhem (ICCA).

Vanaf 2018 organiseerd Pengendara de ride outs in samenwerking met ICCA om op deze manier onze krachten te bundelen.

In december 2020 is vanwege te weinig aantal deelnemers tijdens de ride outs afgelopen jaren, heeft het bestuur besloten om met Indo Bikers Group te stoppen.

Motorrijden is onze gezamenlijke passie of we nu wel en of geen INDO zijn.  

 Ons motto is daarom ook:

“Eenheid in verscheidenheid”

Indo Melati

Phefferkorn is de maker van de vlag en het embleem van de 'Indo Melati'. De vlag vertegenwoordigt gemeenschappelijke trots en loyaliteit en overall vrede en geweldloosheid ondersteund door tekenen van weerbaarheid.

  • De twee gekantelde 'siku-siku' (drietanden) en de 'golok' (zwaard) vertegenwoordigen Indische Nederlanders als pleitbezorgers en strijders in woorden en daden.
  • Het midden van de driehoek is gereserveerd voor de 'kembang Melati' (jasmijn bloem); de bloem staat voor charme en schoonheid. Deze bloem symboliseert vooral Indo vrouwen.
  • De ster op de top symboliseert de helderheid tijdens een donkere nacht en de mensen die schitteren wanneer tijden vragen om het.
  • Het symbool wordt omsloten door een 'padi' halm (jonge rijst steel) links en rechts. Dit symboliseert voorspoed en geluk.
  • Onderaan het woord INDO is geschreven in goudkleurige hoofdletters.

Het wapen van Indonesië wordt de Garuda Pancasila genoemd en bestaat uit een Garoeda met een schild op zijn borst. Dit schild toont de vijf principes van de Indonesische nationale filosofie. Het schild is in gebruik sinds 11 februari 1950.

De Garoeda heeft zeventien veren aan elk vleugel, acht staartveren en 45 nekveren. Samen bij elkaar brengt het de onafhankelijkheidsdag die Indonesië heeft: 17 augustus (de achtste maand) (19)45. Op het vaandel die de Garoeda in zijn klauwen houdt, staat: Bhinneka Tunggal Ika. Wat vrij vertaald "Eenheid in verscheidenheid" betekent maar meer letterlijk kan worden weergegeven als "(Ofschoon) verdeeld in stukken, toch één".

Op de borst van de Garoeda staat de Pancasila gesymboliseerd:

  • de ster
  • de gesloten ketting
  • de waringinboom
  • de banteng
  • de rijsthalm en katoentak

Deel deze pagina