Indonesische betekenis van Pengendara

pengendara sepeda motor

  • pe·ngen·da·ra se·pe·da mo·tor

pengendara sepeda motor

Wat doet Pengendara

Pengendara is een motorvrienden club die grotendeels bestaat uit leden met een Indische achtergrond en uit leden met een affiniteit met Indonesië.

We hebben allen een passie voor het motorrijden en we willen onze Indische cultuurerfgoed behouden door middel van herdenken, gedenken en niet vergeten…..

Daarom organiseren we 1 keer in het jaar een sponsorrit voor kinderen in Indonesië, en op 15 augustus herdenken wij de oorlogsslachtstoffers Nederlands-Indië in Den Bosch.

En natuurlijk vinden we het leuk om na een ride out lekker bij te kletsen, te gaan eten en drinken op een terrasje en als afsluiting van het seizoen een feestje te bouwen met onze gezamenlijke motorvrienden.

Mensen die het leuk vinden om met ons een keer mee te willen rijden kan altijd.

Er zijn geen verdere verplichtingen in onze vriendenclub, behalve dat we jaarlijks een kleine vergoeding vragen om de kosten te dekken, voor tijdens onze ride outs en om de websitekosten te betalen.

Selamatan

De openingsrit van Pengendara begint met onze traditionele selamatan.

De meesten van ons zijn bekend met het fenomeen Selamatan. Maar de precieze oorsprong en precieze handelingen en tradities zijn hier in Nederland langzaam verwaterd. Maar ook uit het land van herkomst Indonesië is de Selamatan in elke regio, stad, eiland of familie anders.

Er zijn geen precieze regels. Meestal worden de traditionele gebruiken gehanteerd en gaan over van vader op zoon, moeder op dochter etc. Wat echter wel steeds terug komt is het “samen beleven” van een gebeurtenis.

Het samenbinden van een familie, gemeenschap of in ons geval een vriendengroep met dezelfde culturele interesses en of achtergrond. Deze gebeurtenis kan van alles zijn. Van een geboorte, het veilig thuiskomen van een vriend, een sterfgeval of in ons geval het openen van een nieuw seizoen. Dit wordt bezegeld, of liever gezegd bekrachtigd met een offermaaltijd. Door samen te eten en te drinken wordt het te vieren moment met elkaar bezegeld. Deze bezegeling omringd door bloemen en wierook brengt de groep in een staat van bezinning. Het stilstaan bij de gebeurtenis. Hierdoor ontstaat er een positieve energie tussen de groep die spiritueel genoemd mag worden. Door respect en genegenheid aan elkaar te tonen en daarbij stil te staan bouwt de groep kracht op. Deze onzichtbare kracht is niet zichtbaar maar uiterst voelbaar. Niet alleen door de groep zelf maar zeer zeker ook door buitenstaanders. Door dit bij elke bijzondere gebeurtenis te herhalen groeit deze kracht en zal de groep een sterkere band vormen.

Deel deze pagina